Skip to main content

'Hebat Bersuara di Media Sosial Tidak Jadikan Pemuda UMNO Hebat'

Veteran UMNO menegur sikap Ketua Pemuda, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki yang lebih gemar menggunakan media sosial untuk menyuarakan pandangan terhadap kepemimpinan parti itu.
Setiausaha Agungnya, Datuk Mustapha Yaakub turut mengingatkan kepemimpinan pemuda UMNO bahawa kelantangan bersuara di media sosial bukan cara untuk menjadikan pergerakan itu hebat serta digeruni.
“Ya, benar sejarah menunjukkan ketika pemuda UMNO dipimpin Datuk Harun Idris dan Tan Sri Syed Jaafar Albar begitu agresif serta lantang bersuara sehingga dianggap menjadi pembangkang kepada parti sendiri.
“Namun, sebarang percanggahan pendapat, mereka (Harun dan Syed Jaafar) bawa bincang dalam forum tertutup atau pun mesyuarat parti. Mereka bukan menyerang parti secara terbuka.
“Mungkin Ketua Pemuda (Asyraf Wajdi) fikir ini cara untuk kembalikan taring UMNO, tetapi beliau silap. Jika ingin tonjolkan kehebatan Pemuda, banyak cara lain boleh dibuat,” katanya kepada NSTP di sini, hari ini.
Sebelum ini Asyraf Wajdi menggesa Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berehat buat seketika bagi memberi peluang kepada Presiden parti itu yang berdepan 45 tuduhan rasuah dan pecah amanah menumpukan usaha membersihkan nama di mahkamah.
Bagaimanapun Ahmad Zahid menegaskan beliau tidak akan berundur serta akan terus mengemudi UMNO bersama barisan kepemimpinan yang ada sekarang ini.
Dalam pada itu, Mustapha berkata, dakwaan pihak tertentu bahawa UMNO menyekat kebebasan bersuara dalam kalangan pemimpinnya adalah mengarut kerana parti ini mengamalkan keterbukaan sejak dahulu lagi.
“Cuma dalam isu Ketua Pemuda ini, beliau sepatutnya tidak memanggil media (sidang akhbar) untuk menyatakan pendirian Pemuda terhadap Presiden parti.
“Sepatutnya, sebarang keputusan yang dicapai dalam mesyuarat Pemuda, Ketua Pemudanya kena bawa ke dalam mesyuarat MKT (Majlis Kerja Tertinggi), bukannya memanggil media,” katanya.
Dalam pada itu, ditanya sama ada tindakan Ahmad Zahid mengadakan siri jelajah ke semua negeri bertujuan mencari sokongan, beliau menafikan dakwaan itu.
“Presiden parti buat jelajah untuk bagi menerangkan hala tuju parti serta memberi penerangan mengenai isu semasa.
“Kalau cakap Presiden parti cuba cari sokongan untuk diri sendiri, ia tidak betul. Presiden parti cuba kembalikan sokongan rakyat kepada UMNO, bukan untuk dirinya,” kata.
Sumber : Berita Harian
loading...

Popular posts from this blog

Menyerupai Rosmah Untuk Halloween! Blogger Ini Diugut Simbah Asid

Blogger dan pengamal media sosial terkenal dari Singapura, Xiaxue atau juga dikenali sebagai Wendy begitu dikenali disana. Sering kali menimbulkan isu kontroversi terutamanya berkaitan kostum Halloween, kali ini Wendy sekali lagi menimbulkan kontroversi sehingga mewujudkan perbalahan pengguna media sosial di Malaysia dan kota singa itu.


Pada tahun ini, Wendy telah melakarkan kostumnya menyerupai isteri bekas Perdana Menteri,Datin Seri Rosmah Mansor. Menggayakan set rambut kembang, beserta tudung separuh, gaya tersebut ternyata mencetuskan isu apatah lagi dia turut memakai jumpsuit berwarna jingga yang tertera nama Rosmah bagi melambangkan baju seperti di dalam penjara.

Menurut Wendy, dia mengambil masa hingga 4 jam untuk membuat solekan menyerupai Rosmah malah sanggup melakukan sedemikian untuk tarik perhatian netizen. Terdahulu dia pernah menyerupai pejuang ISIS serta paderi gereja City Harvest yang mendapat lebih dari 600,000 jumlah tontonan di YouTube.

Meskipun hanyalah satu gurauan, …

Kita Melayu Meruntuhi Melayu... Bercakaran Sesama Melayu - Isteri Zahid

Sifat berselisih dan bertelingkah serta saling menjatuhkan sesama bangsa Melayu mendapat perhatian isteri kepada Presiden UMNO, Datin Seri Hamidah Khamis.
Dalam satu pesanan suara yang dikongsi kepada pengamal media oleh Hamidah hari ini, beliau meluahkan rasa terkilan terhadap sikap menuding jari sesama sendiri dalam kalangan pucuk pimpinan.
“Kita Melayu memusuhi Melayu. Kita Melayu meruntuhi Melayu. Bercakaran sesama Melayu. Bangsa dan agama hancur," luahnya.

Tambahnya lagi, pemimpin sebelumnya sudah hidup dalam keluarga berusia 61 tahun yang berjenamakan UMNO, namun persoalannya: "Mengapa perlu dilenyapkan parti itu?"

Tambahnya lagi, kerajaan hari ini sepatutnya meneruskan sahaja perjuangan sedia ada yang pastinya ada kurang dan lebih.

"Adalah lebih elok diatasi dengan baik tanpa menuding jari mencari kesilapan," ujarnya lagi.

Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dipanggil pada 11 Oktober lalu bagi membantu siasatan atas dakwaan penyelewengan dana sebuah y…

Raja Kamarul Bahrin Fail Nusyuz Terhadap Noryn Aziz

Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad Baharuddin Shah memfailkan tuntutan nusyuz terhadap isterinya yang juga penyanyi, Noryn Aziz. Tuntutan itu difailkan Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan itu di Mahkamah Rendah Syariah di sini, Julai lalu. Bagaimanapun, Raja Kamarul Bahrin sebagai plaintif dan Noryn selaku defendan tidak hadir pada prosiding sebutan kali ketiga di hadapan Penolong Pendaftar Syarie Norhakimah Awang, semalam. Pada prosiding itu, Raja Kamarul Bahrin diwakili peguamnya, Zulkifli Yong dari Tetuan Zulkifli Yong Azmi & Co manakala tiada wakil hadir bagi pihak Noryn atau nama penuhnya, Norazmahwati Abd Aziz. Norhakimah kemudian menetapkan 18 Disember depan untuk perbicaraan kes berkenaan. Tuntutan nusyuz itu difailkan Raja Kamarul Bahrin yang juga Pengerusi Pakatan Harapan dan Amanah Terengganu terhadap Noryn selepas wanita itu memilih membawa haluan hidup sendiri. Kes rumah tangga pasangan berkenaan dibawa ke Mahkamah Rendah Syariah di sini, sejak 20…