Dahulu bekerja di awan biru, siapa sangka bekas pramugari ini memiliki air tangan luar biasa dalam menghasilkan kuih muih Melayu?
Dayang Shazrina Mohd Noordin, 30, yang kini jadi pengusaha makanan selepas berhenti kerja pada Februari lalu.
Mesra disapa Nina, dia mengakui berhenti kerja kerana mahu fokus terhadap cahaya mata sulungnya, namun tidak sangka pandemik covid 19 yang membadai negara ini begitu teruk sehingga menyukarkan beliau mencari kerja baharu.
"Saya bersalin anak perempuan pada Oktober tahun lepas. Awal Februari tahun ini saya perlu kembali bertugas. Tapi, saya risau kerana kes Covid 19 sedang meningkat di Malaysia,
"Jadi, saya ambil keputusan berhenti. Tak sangka Mac, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pula dilaksanakan.
"Saya jadi kru kabin dari tahun 2013.Tapi ada kelulusan dalam bidang kulinari dan pengurusan perhotelan.
Menurut beliau, pernah terfikir untuk menceburi bidang hotel tetapi industri juga menerima impak yang teruk. Suami beliau yang bekerja dalam bidang hotel juga turut terkesan. Beliau juga mengatakan idea dan saranan membuat kuih ini daripada suaminya, Mohd Nazrin Md Affandi.
Nina juga ada bercerita mengenai ayahnya yang suatu ketika dahulu merupakan seorang Juruterbang tetapi ayahnya pernah jatuh sakit semasa beliau berusia 9 tahun. Dengan situasi tersebut, ibunya berniaga kuih tepi jalan untuk sara kehidupan mereka.
Jadi, tidak hairanlah Nina boleh melakukannya kerana telah mempelajari sedikit sebanyak dari ibunya.
" Baru-baru ini,kami balik rumah, dia ada terima tempahan kuih dari rakannya. Dari situlah, suami bagi idea, dia tanya saya boleh buat kuih ke? Malah, kawasan rumah kami di kawasan Cyberjaya juga agak susah kalau nak cari kuih. Dari situlah, bermula perniagaan kami," jelasnya.
Kata Nina, dia bersyukur apabila mendapat sokongan padu rakan dan keluarga sejak mengusahakan perniagaan itu. Malah, dia sama sekali tidak pernah berhadapan persepsi negatif yang memandang rendah perubahan kerjayanya.
![]() |
Kuih Yang Dihasilkan Nina |