Skip to main content

Sultan Selangor Gantung Darjah Kebesaran Najib & Rosmah? Ini Sebabnya…


Darjah kebesaran yang dianugerahkan kepada mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor telah digantung sementara selepas mendapat perkenan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, lapor Astro Awani.

Menerusi kenyataan dikeluarkan Setiausaha Kerajaan Selangor, Datuk Mohd Amin Ahmad Ahya penggantungan sebenarnya telah pun berkuat kuasa 6 Mei lalu.
Antara faktor pergantungan itu adalah kedua-dua individu sedang menghadapi beberapa pertuduhan melibatkan kes pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram.
Menurut Mohd Amin , penggantungan gelaran dan penggunaan Darjah Kebesaran yang dikurniakan DYMM Sultan Selangor ini akan disemak semula selepas kes dimuktamadkan di mahkamah.

“Penggantungan ini selaras dengan kuasa Baginda di bawah Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959, Statut Darjah Kebesaran yang berkaitan dan konvensi yang diamalkan di negeri Selangor,” katanya.

Menurut kenyataan itu lagi, Najib dikurniakan Keahlian Darjah Kebesaran Seri Paduka Mahkota Selangor (S.P.M.S) Kelas Pertama yang membawa gelaran Datuk Seri pada 2004, dan Darjah Kebesaran Dato’ Paduka Mahkota Selangor (D.P.M.S) Kelas Kedua yang membawa gelaran Datuk pada 1992.

Rosmah pula dikurniakan Darjah Seri Paduka Mahkota Selangor (S.P.M.S) membawa gelaran Datin Paduka Seri pada tahun 2005.
Sumber : Astro Gempak

Popular posts from this blog

Makanan, Minuman di Terengganu Mahal?

Pada musim cuti sekolah, seperti biasa di Terengganu khususnya Kuala Terengganu padat dan sesak kerana menjadi tumpuan pelancong yang membawa keluarga bercuti di negeri penyu ini. Variasi tarikan pelancongan di Kuala Terengganu sendiri khususnya menjadikan bandar raya ini, terutama di kawasan tumpuan ramai mengalami aliran trafik agak menekan, umpama berada di ibu kota Kuala Lumpur. Signifikannya, jika anda tidak merancang awal dan datang bercuti secara mengejut ke bandar raya ini pada musim cuti sekolah atau cuti umum yang panjang, bersedialah untuk berdepan kesukaran mendapatkan penginapan. Semua hotel tidak kira daripada yang berstatus bajet, mahupun bertaraf tiga dan empat bintang, inap desa, rumah tumpangan dan resort, penuh dengan tempahan terutama pada hujung minggu. Namun, apa yang harus disyukuri, ia menunjukkan Terengganu yang dulunya pernah berada pada kedudukan antara negeri paling miskin di Malaysia semakin maju dan makmur, dengan rak-yatnya sendiri dapat menikmati limpa…

4 Kebaikan Seni Mempertahankan Diri untuk Anak-Anak

SENI mempertahankan diri merupakan cara terbaik untuk anak anda membina jati diri, di samping meningkatkan tahap kecergasan dan kecerdasan mereka.

Selain dapat melindungi diri, mempelajari seni mempertahankan diri juga boleh membuatkan anak-anak lebih berdisiplin, penyabar, sihat serta berkeyakinan diri.

Berikut merupakan empat kebaikan atau manfaat yang dapat diperolehi oleh anak-anak anda dari mempelajari serta mengamalkan seni mempertahankan diri:

#1 Disiplin

Salah satu prinsip utama dalam mana-mana seni mempertahankan diri tradisional ialah mengajar tentang disiplin, serta cara mengawal diri dan emosi.

Guru-guru dan sifu di seluruh dunia sering menyebut perkara ini sebagai keperluan utama untuk seseorang berjaya dalam hidup.
Ia merupakan salah satu pelajaran yang paling penting bagi anak-anak anda.

#2 Keyakinan diri

Jika sebelum ini anak anda merupakan seorang yang pemalu untuk berkawan, menghadiri kelas seni mempertahankan diri membolehkannya bertemu dengan pelajar lain yang mungkin berk…
loading...